Baza obiektow turystycznych
 
Wybierz kategorie
Gmina Popielów
Gmina Popielów jest jedną z ośmiu gmin tworzących obszar.
Położona jest  w północnej części województwa opolskiego, w powiecie opolskim.
 
1. LICZBA LUDNOŚCI -8.517
2. POWIERZCHNIA OGÓŁEM -17.775 ha
3. POWIERZCHNIA LASÓW I GRUNTÓW LEŚNYCH - 8.621 ha

Gmina słynie z gospodarności, odwiedzającym zapada w pamięć jako gmina niezwykle gościnna i przepięknie położona pośród lasów i cieków wodnych.
 

Najciekawsze miejsca przyrodnicze w Gminie Popielów ulokowane są wzdłuż ścieżek rowerowych, ponadto ciekawa jest sama zabudowa niektórych wsi, w śród nich możemy zauważyć typ osady fryderycjańskiej, układ tzw. ulicówki, czy częściowo zachowanej owalnicy. W Popielowie i Starych Siołkowicach można zwiedzać Izby Regionalne mieszczące się w Publicznych Szkołach Podstawowych. W gospodarstwie gościnnych Państwa Sobotta turysta może zobaczyć Izbę biesiadno muzealną w dawnym warsztacie kołodziejskim. Natomiast w przysiółku Lewandówka w gospodarstwie agroturystycznym Państwa Gorek można zobaczyć Skansen Maszyn Rolniczych. Podczas pobytu w miejscowościach Gminy Popielów warto zwrócić uwagę na Najpiękniejszą Wieś Opolszczyzny 2010 r. tytuł ten otrzymały Stare Siołkowice.

 

ŚCIEŻKI ROWEROWE

Na terenie Gminy Popielów wyznaczonych jest wiele miejsc posiadających oznakowane ścieżki rowerowe. Ścieżki te przecinają tereny o wspaniałych walorach przyrodniczo turystycznych, występujące ekosystemy różnią się miedzy sobą, wobec czego turysta może wybrać trasę najbardziej dla siebie odpowiednią. Trasy rowerowe poprowadzone są m.in. na terenie starorzecza rzek Odry i Stobrawy, wiodą poprzez las grądowy, łąkami, wałami rzecznymi. Podczas przejazdu turysta natrafi na czapliniec, zabytkową tamę, czy bardzo urozmaicony pod względem flory i fauny polder. Więcej informacji turysta znajdzie na stronie internetowej Urzędu Gminy w Popielowie www.popielow.pl w zakładce turystyka i wypoczynek

 

 

 

 

 

 

UŻYTEK EKOLOGICZNY "GĘSI STAW"
 
Gęsi Staw jest pozostałością po dawnym korycie rzeki Odry, w chwili obecnej jest pięknym zakątkiem o duży walorach przyrodniczych i estetycznych. Użytek ekologiczny porastają rzadkie i chronione gatunki roślin, występują tam kotewka orzech wodny i grążel żółty.
 
 
CZAPLINIEC NAD STOBRAWĄ
 
Teren zasiedlony przez czaple siwe, ptaki swoje gniazda zakładają w lesie grabowym porastającym brzegi rzeki, oraz w pobliży podmokłych łąk w starorzeczu rzeki Stobrawy.
 
WYDMY
W okolicy Karłowic i Popielowa możemy napotkać wydmy. Są to wydmy polodowcowe śródlądowe.
 
 
  
SZLAK ŚWIĘTEGO JAKUBA
 
Od kilkunastu lat w wielu krajach Europy pojawiają się piesze i rowerowe szlaki oznaczone symbolem muszli: to Drogi św. Jakuba (Caminos de Santiago, Routes of St. James, Chemins de St. Jacques, Jakobswege). Służyć one mają pielgrzymom, którzy w samotności lub małej grupie przemierzać chcą Stary Kontynent w poszukiwaniu jego duchowej jedności. Pragną się modlić, przemyśleć swoje życie, odetchnąć od zabiegania, odkryć pierwotną spójność naszego Kontynentu albo po prostu - zwiedzić ciekawe miejsca, poznać nowych ludzi czy zażyć ruchu zgodnie z zasadą "w zdrowym ciele zdrowy duch". Bo właśnie przeżycie duchowe jest najważniejsze na tym szlaku. Nie jest to więc szlak turystyczny: jest to raczej szansa na "rekolekcje w drodze".Turysta przybywający lub przebywający na terenie Gminy Popielów może spędzić czas wolny pielgrzymując szlakiem św. Jakuba. Część szlaku znajdująca się na terenie Gminy Popielów biegnie wzdłuż rzeki Odry. Piękno przyrody które otacza wędrowca pozwala się zrelaksować, a podczas podróży możemy napotkać zwierzęta polne i leśne, różnego rodzaju ptactwo, gady i płazy oraz owady. Flora i fauna jest specyficzna dla terenów łąk śródleśnych, starorzecza rzek, lasu grądowego. Turysta wędrujący Europejskimi szlakami św. Jakuba ma możliwość noclegu w Samorządowym Centrum Kultury Turystyki i Rekreacji w Popielowie. Więcej informacji na temat Drogi św. Jakuba VIA REGIA Śląsk Opolski znajdziecie Państwo na stronie internetowej Samorządowego Centrum Kultury Turystyki i Rekreacji w Popielowie www.scktir.za.pl 
 
 
Przyroda Gminy Popielów
 
 
 
PRODUKT TRADYCYJNY I REGIONALNY

 

Gospodynie Gminy Popielów posługując się starymi recepturami wytwarzają niezwykłe potrawy i produkty które zostają wpisywane na listę produktów tradycyjnych. Na terenie Gminy Popielów wytwarza się m.in:

Ajerlikier waniliowy i czekoladowy (zwany wanilowym i siokoladowym)

    Słodkie likiery i nalewki powstały już prawdopodobnie w starożytności, w Polsce tzw. palenie wódki, praktykowane od wczesnego średniowiecza, było dobrze znane już w XVI w.

    Na Śląsku większe ilości napojów alkoholowych wypijano szczególnie w czasie zapustów czyli karnawału,
„nie można sobie wyobrazić tych swawoli bez dodatku tak charakterystycznych dla Śląska napojów jak : piwo jasne lub ciemne […] likier wiśniowy, ajerkoniak czyli likier jajeczny lub likier kakaowy”. Bez podania ajerkoniaku nie mogła się obejść żadna większa Śląska uroczystość. Tak więc był on ujęty także w menu weselnym, „do ciast na podwieczorek obowiązkowo podaje się od dawna kawę naturalną, parzoną w dzbankach, […] w porze podwieczorku podaje się również likier jajeczny i likier czekoladowy (...)”.

    Każda gospodyni posiada odmienną wersję ajerkoniaku, przepis przekazywany jest ustnie z pokolenia na pokolenie. Do przyrządzania ajerkoniaku używa się najlepszych składników, jaja powinny być wiejskie co nadaje likierowi ładny kolor. Gospodyni musi posiąść dużą wprawę i pewne sztuczki aby przy mieszaniu składników likier nie zwarzył się, co niestety zdarza się często i zniechęca do jego produkcji sposobem domowym.

Anna Szafrańska


Jaja kur zielononóżek kuropatwianych
   
    Jaja o skorupce białej i białoszarej, duże żółtko o ciemnożółtej barwie, charakteryzują się najniższym poziomem cholesterolu w porównaniu z jajami kur innych ras. Polecane szczególnie w żywieniu dzieci oraz osób cierpiących na alergię (skaza białkowa).

    Rasę kur zielononóżek wyodrębniono w XIX w. na terenach południowo-wschodniej Polski w ówczesnym zaborze austriackim, stąd oboczna nazwa "kura galicyjska". Kury te zostały opisane w 1879 r. w czasopiśmie „Hodowca Drobiu”, a pod nazwą zielononóżki wystawiono je na krajowej wystawie we Lwowie w 1894 r. Kura ta uważana za jedyną polską rasę cieszyła się wielkim powodzeniem u hodowców. Po 1945 r. szczególnie w Małopolsce oraz na terenach zamieszkałych przez repatriantów z kresów wschodnich, a więc także na Śląsku.

Janusz Chamot


Kartoffelsalat

    Sałatka ziemniaczana nazywana też szałotem śląskim lub szałotem kartoflanym z boczkiem wędzonym, przygotowywana była na wszystkie uroczystości rodzinne: chrzciny, komunie, wesela, pogrzeby, kiermasze i odpusty, a także na Wielkanoc i Boże Narodzenie (np. tradycyjnie podawano go na śniadanie wielkanocne, a w Wigilię zamiast boczku dodawano do niego drobno pokrojone śledzie w oleju).

    Oprócz ziemniaków w skład sałatki wchodziły takie składniki jak: marchewka, cebula, kiszone ogórki i podsmażony boczek. Dziś często modyfikuje się sałatkę dodając zamiast boczku jajko i majonez. Jest to tradycyjna potrawa znana od pokoleń na Śląsku i w Niemczech.

Gospodarstwo agroturystyczne "Gościnne Gospodarstwo Marii i Franciszka"
Maria Sobota


Krupnik kabachowski

Receptury na krupniki dotarły z Litwy początkowo do Korony a później do oddalonej dzielnicy Śląska. Krupnik otrzymał nazwę Kabachowski od nazwy przysiółku, który nazwę taką posiada prawdopodobnie od XVII w. mimo włączenia w granice Popielowa. Nazwą zwyczajową posługują się nadal mieszkańcy gminy.

Krupnik Kabachowski dzięki zastosowaniu miejscowego miodu i ziół posiada niepowtarzalny smak i aromat, zawdzięcza to położeniu pasieki w nieskażonym terenie Stobrawskiego Parku Krajobrazowego. Próby zrobienia krupniku na innym miodzie nie powiodą się, i nie uzyska się takich właściwości organoleptycznych które posiada będąc zrobionym na miejscowych produktach. Krupnik oprócz wyjątkowych walorów smakowych posiada właściwości lecznicze. Właściwości te były i są wykorzystywane zwłaszcza w okresie jesienno zimowym, kiedy to domownicy wracający z prac polowych, czy zimowego wyrębu drewna zmarznięci i nie rzadko przemoczeni rozgrzewali się kieliszeczkiem zagrzanego krupniku.

Składnikami do produkcji krupniku są: spirytus, miód, cynamon, goździki, jałowiec, płatki róży, zioła, smak słodko korzenny o wyczuwalnym posmaku alkoholu i miodu, zapach korzenno miodowy, barwa ciemno pomarańczowa wchodząca w brąz.

Piotr Szafrański


Miody popielowskie z Borów Stobrawskich

    W latach, kiedy to ks. dr Jan Dzierżon pracował na terenie gminy Popielów, miód był głównym dobrem pozyskiwanym od pszczół: (…) w dobrze prowadzonej pasiece staramy się osiągnąć zysk głównie tylko z miodu, podczas gdy zysk z wosku schodzi na plan drugi (Tadeusz Ciesielski, Bartnictwo, czyli hodowla pszczół dla zysku, z drukarni Towarzystwa imienia Szewczenki, Lwów 1890, s. 321). Miód popielowski z Borów Stobrawskich posiada niepowtarzalny smak i aromat, który zawdzięcza roślinności wszechobecnego lasu, jak i rozmaitości pól uprawnych, dodatkowo żywiczny aromat pochodzi od dumnych sosen rosnących na tutejszych piaskach.

    Bogactwo miodu w Popielowie zawdzięczamy lasom i uprawom polowym, które są nadal rozdrobnione i nie stanowią wielkich monokultur. W okolicach rosną aleje lipowe, skupiska akacji, leśne maliny i jeżyny, na polach siany jest rzepak, koniczyna czerwona i powraca się do gryki, która udaje się na tutejszych ziemiach piaszczystych. Miód kwiatowy w większości wypadków jest jasny, a tylko nieliczne jego rodzaje mają zabarwienie w odcieniu od ciemnożółtego do brązowego. Na ogół miody nektarowe odznaczają się wyraźnym aromatem (Mieczysław Wojtacki, Produkty pszczele i przetwory miodowe, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1978, s. 42).

Liczne drzewostany dębowe bardzo często spadziują, co w połączeniu z nektarem kwiatowym pozwala uzyskać wspaniały miód.

Pieróg postny ze Starych Kolnii

    Pieróg przypomina średniej wielkości okrągły torcik i ma kształt spłaszczonego walca . Wzór na wierzchu zależy od dna foremki w której go upieczono (rozeta lub motyw kwiatowy). Na zewnątrz jasnobrązowy, dobrze wypieczony, a w środku jasnozłocisty z ciemniejszymi ziarenkami kaszy gryczanej. Miękki z lekko chrupiącą skórką. Zapach delikatny – chlebowy z lekko wyczuwalnym zapachem kapusty i ziemniaków. Pieróg postny uważany był za "strawę dla biedaków" .

    Jest to potrawa pochodząca z kresów wschodnich i znany także w kuchni rosyjskiej. Taki też jest przepis na prosty, ale niezwykle smaczny pieróg postny, przywieziony po wojnie przez repatriantów z okolic Tarnopola.
Gospodarstwo agroturystyczne „Lewandówka”,
Irena Gorek


Żółty ser z Lewandówki

    Receptura wytwarzania sera żółtego z Lewandówki sięga kilkudziesięciu lat wstecz –najprawdopodobniej pochodzi ze Wschodu i przybyła wraz z rodzinami osiedlającymi się na ziemiach zachodnich.

    Z informacji przekazywanych ustnie wynika, że ser ten wytwarzano w rodzinach, które mieszkały w górach, jednakże jego smak - jak twierdzą pochodzący stamtąd mieszkańcy w znaczny sposób odbiega od obecnie produkowanego.

    Wielokrotnie wystawiany na różnych imprezach i targach cieszy się ogromnym zainteresowaniem i niejednokrotnie otrzymuje nagrody i wyróżnienia.

    Ser Żółty z Lewandówki nawiązuje nazwą do gospodarstwa agroturystycznego, które prowadzone jest w przysiółku Lewandówka (Stare Kolnie). Najważniejszym surowcem do produkcji sera jest mleko krowie z domieszką mleka krów rasy czerwono –białej .Dodatkowymi składnikami jest: masło, śmietana, jajka kur zielononóżek (tzw. kuropatwianych), przyprawy i dużo serca.

Irena Gorek

  

 
Zachęcam również do nawiązania kontaktów gospodarczych, handlowych z firmami działającymi na terenie gminy. Wyrażam nadzieję, że zainteresowanie naszą gminą przysporzy wzajemnej satysfakcji i korzyści.
Zapraszam do zwiedzenia zakątków Ziemi Popielowskiej oraz skorzystania z jej walorów turystycznych Znajdą tu państwo wspaniałe warunki do wędkowania, jazdy konnej odbywania pieszych i rowerowych wycieczek czy też grzybobrania.
 
 
 
 
Przejdź do:
© netkoncept.com